Άκανθος – οχύρωση

category-place-icon

Στις θέσεις Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γιώργιος, Αλώνια και Κάστρο, εντοπίστηκαν μέρη του οχυρωματικού περιβόλου και ενός αναλημματικού τείχους της πόλης. Από τις θέσεις αυτές η πρώτη βρίσκεται χαμηλά, στον πρώτο λόφο του οικισμού και αποτελούσε πιθανώς μία από τις πύλες , ενώ οι δύο επόμενες θέσεις, εντοπίζονται ψηλά και σώζονται αποσπασματικά. Επιβλητικό σε όγκο στέκει το αναλημματικό τείχος στη θέση Κάστρο, το οποίο σώζεται σε μεγάλο ύψος και διαφοροποιείται δομικά από τα υπόλοιπα μέρη των τειχών.

Η αρχαία οχύρωση σώζεται αποσπασματικά και εντοπίζεται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία των λόφων του οικισμού:
Το χαμηλότερο μέρος του οχυρωματικού περιβόλου, που αποτελούσε ίσως και μια από τις πύλες , εντοπίστηκε πίσω από το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στο σημείο αυτό διαμορφώνεται μια γωνία, ενώ πολλοί από τους γωνιόλιθους του τείχους, χρησιμοποιήθηκαν σε ταφές νεωτέρων χρόνων.

Το τμήμα του τείχους που σώζεται στη θεση Αλώνια, αποτελείται από ορθογώνιους ασβεστόπλινθους, τοποθετημένους σε δύο μέτωπα, με το εσωτερικό τους να ενισχύεται από διάφορες πέτρες. Στη περιοχή αυτή έχει εντοπιστεί και ένας πύργος ή πύλη (κλασικών-ελληνιστικών χρόνων) .

Το τμήμα του τείχους που εντοπίζεται στη θέση Αγ. Γεώργιος, σώζεται αποσπασματικά και σε χαμηλό ύψος. Είναι κατασκευασμένο από ορθογώνιες ασβεστοπλίνθους, ενώ η χρήση γρανιτοπλίνθων είναι περιορισμένη. Χρονολογείται στα κλασικά ή πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.

Στη θέση Κάστρο, σώζεται μεγάλο τμήμα ενός αναλημματικού τείχους, με μήκος που φτάνει τα 30 μ. περίπου. Έχει κατασκευαστεί από πλίνθους τοπικού γρανίτη, τοποθετημένους σε ορθογώνια, ακανόνιστη τοιχοποιία και αποτελεί το πρωιμότερο τμήμα της οχύρωσης.

Βιβλιογραφία

Τρακοσοπουλου-Σαλακίδου, Ε., «Αρχαία Άκανθος 1986-1996», Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 10Α (1996), σσ. 297-307.

Filters
η υπηρεσία
  • en