Το γεωλογικό υπόβαθρο και οι πρώτες ύλες για την κατασκευή κεραμικής

Γεωλογικός χάρτης της Χαλκιδικής με βάση την ψηφιακή έκδοση του Γεωλογικού Χάρτη Ελλάδας Κλίμακα: 1:500.000 από το ΕΑΓΜΕ 

Το γεωλογικό υπόβαθρο της Χαλκιδικής: οι περιοχές ενδιαφέροντος
Αρετή Πεντεδέκα
Κασσάνδρα

Από γεωτεκτονική άποψη η χερσόνησος της Κασσάνδρας ανήκει στη ζώνη Παιονίας. Αποτελείται από ημιμεταμορφωμένα Αλπικά ωκεάνια ιζήματα, οφιόλιθους, ανθρακικά ιζήματα ηπειρωτικού περιθωρίου Μεσοζωικής ηλικίας και ορισμένα όξινα πυριγενή πετρώματα (γρανιτικά και ηφαιστειακά). Το αλπικό υπόβαθρο καλύπτεται από Νεογενείς και Τεταρτογενείς αποθέσεις σημαντικού πάχους, και εμφανίζεται μόνο στο ΝΑ άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας περιλαμβάνοντας μολασσικά ιζήματα του Ηωκαίνου (ψαμμίτες), κρητιδικούς ασβεστόλιθους και ιουρασικούς ασβεστολίθους και οφιολίθους. 1

Τα νεογενή-τεταρτογενή ιζήματα της Δυτικής Χαλκιδικής αποτελούνται από κλαστικά ιζήματα από διάφορα παλαιοηπειρωτικά συστήματα απόθεσης (ηπειρωτικά, ποταμοδελταϊκά, λιμναία, λιμναία-δελταϊκά). Τα ιζήματα αυτά μπορούν να διαχωριστούν στους ακόλουθους σχηματισμούς: 2 (α) Σχηματισμός Αντωνίου (Κάτω-Μέσο – Άνω Μειόκαινο, προ-Βαλλέζιο) που αποτελείται από εναλλασσόμενα φακοειδή στρώματα και φακούς άμμου και μη στερεοποιημένα κροκαλοπαγή (ποτάμια ιζήματα), (β) Σχηματισμός Τρίγλιας (Ανω Μειόκαινο, Βαλλέζιο – Κατώτερο Τουρόλιο) που αποτελείται από ηπειρωτικά ιζήματα και ερυθροστρώματα οξειδωτικού χερσαίου περιβάλλοντος απόθεσης, (γ) Σχηματισμός Τριλόφου (Ανώτερο Μειόκαινο, Τουρόλιο ‘Πόντιο’) αποτελούμενος από άμμους, αργίλους, ψαμμίτες και ασβεστόλιθους (καλά στρωματοποιημένα και στρωματοποιημένα υφάλμυρα-λιμναία απολιθωματοφόρα ιζήματα), (δ) σχηματισμός Γωνιάς (Πλειόκαινο, Ρουσίνιο) αποτελούμενος από φακούς και στρώματα άμμων, αργίλων, ψαμμιτών, μαργών και ογκωδών μαργαϊκών ασβεστόλιθων (ποταμο-λιμναία ιζήματα) καθώς και μεγάλες ποσότητες κροκαλών ηφαιστιτών, (ε) σχηματισμός Μουδανιών (Άνω Πλειόκαινο – Κάτω-Μέσο Πλειόκαινο, Βιλλαφράγκιο) αποτελούμενος από χερσοποτάμια ερυθροστρώματα με εναλλαγές φακών κροκαλοπαγών, άμμων-ψαμμιτών και αργίλων (ηπειρωτικά ιζήματα), και (στ) Σχηματισμός Ελαιοχωρίων (Πλειστόκαινο – σήμερα). Αποτελείται από τοφφώδεις και τραβερτινοειδείς ασβεστόλιθους σε μη συνεχόμενα στρώματα στις νότιες παρυφές του βουνού Κατσίκα.

Σιθωνία

Το μεγαλύτερο μέρος της Σιθωνίας καταλαμβάνεται από σχηματισμούς της Περιροδοπικής ζώνης, ενώ σχηματισμοί της Σερβομακεδονικής μάζας απαντούν σε σχετικά μικρές εμφανίσεις στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου. Οι σχηματισμοί της Περιροδοπικής ζώνης αναπτύσσονται στο δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, και συνίστανται από Μεσοζωικούς χαλαζίτες και φυλλίτες με φακούς ασβεστολίθου της Σειράς Σβούλας, και από τη μαγματική σειρά Χορτιάτη, η οποία περιλαμβάνει μεταμορφωμένους διορίτες, χαλαζιακούς διορίτες και γρανοδιορίτες στην πρασινοσχιστολιθική φάση, σε εναλλαγή με πρασινοσχιστόλιθους, φυλλίτες και μάρμαρα. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται οφιολιθικοί σχηματισμοί. Στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας εμφανίζονται κατά τόπους Παλαιοζωικοί σχηματισμοί της Σερβομακεδονικής Μάζας, κυρίως διμαρμαρυγιακοί και μοσχοβιτικοί γνεύσιοι με φακούς μαρμάρου. Μεγάλο τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας καταλαμβάνεται από το πλουτωνικό σύμπλεγμα Σιθωνίας, το οποίο διεισδύει στα πετρώματα της Περιροδοπικής Ζώνης και της Σερβομακεδονικής Μάζας. Το πλουτωνικό σύμπλεγμα Σιθωνίας περιλαμβάνει ένα συνεχές πετρογραφικών τύπων, αποτελούμενο από διμαρμαρυγιακό γρανίτη έως γρανοδιορίτη, λευκογρανίτη (συχνά πορφυριτικό), βιοτιτικό γρανοδιορίτη, κεροστιλβικό-βιοτιτικό γρανοδιορίτη (ο οποίος κατά τόπους μεταπίπτει σε κεροστιλβικό-βιοτιτικό γρανοδιοριτικό τοναλίτη), ενώ εντοπίζονται μικρότερης έκτασης σχηματισμοί π.χ. γρανοδιοριτικού πορφύρη, ή διεισδύσεις χαλαζιο-διοριτικής σύστασης. Ο πλουτωνίτης και τα περιβάλλοντα πετρώματα διασχίζονται από πυκνό δίκτυο απλιτικών και πηγματιτικών φλεβών, ενώ η μαγματική διείσδυση προκάλεσε θερμο-μεταμορφικά φαινόμενα, κυρίως με τα πετρώματα της Περιροδοπικής ζώνης, δημιουργώντας μεταμορφική άλω επαφής σημαντικού πάχους. 3

Ιερισσός

Στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Ιερισσού αναπτύσσονται σχηματισμοί της Σερβομακεδονικής Μάζας, και κυρίως διμαρμαρυγιακοί γνεύσιοι με ενστρώσεις μαρμαρυγιακών σχιστολίθων και μαρμάρων του Σχηματισμού Βερτίσκου, κατά τόπους εναλλασόμενων με αμφιβολίτες. Στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται εκτεταμένοι σχηματισμοί του μετα-οφιολιθικού συμπλέγματος Θερμών-Βόλβης-Γοματίου. Στους σχηματισμούς αυτούς διεισδύει ο γρανίτης Ιερισσού, ο οποίος διατέμνεται περιθωριακά από πηγματιτικές φλέβες. Ο γρανίτης Ιερισσού είναι ένα μεσόκκοκο έως χονδρόκοκκο γρανιτικό σώμα αποτελούμενο από βιοτιτικό γρανίτη, διμαρμαρυγιακό γρανίτη, και βιοτιτικό γρανοδιορίτη. Η περιοχή νοτίως της Ιερισσού καλύπτεται από λιμναίες αποθέσεις ηλικίας Ανώτερου Μειόκαινου - Πλειοκαίνου, με κύριες τη σειρά ερυθρών αργίλων και τους κατά τόπους υπερκείμενους λιμναίους ασβεστόλιθους. 4

Δείγματα πρώτων υλών: επεξεργασία και πετρογραφική ανάλυση

Διενεργήθηκε δειγματοληψία πρώτων υλών στην ευρύτερη περιοχή των υπό εξέταση θέσεων, καθώς και πειραματική επεξεργασία τους, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των διαθέσιμων πηλών στις περιοχές ενδιαφέροντος και των επιλογών των αρχαίων κεραμέων ως προς τα υλικά που προτιμούσαν και τους τρόπους επεξεργασίας της πηλόμαζας. Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν 40 δείγματα πρώτων υλών (πλαστικά ιζήματα, χαλαρά/αμμώδη ιζήματα και θραύσματα πετρωμάτων). Όλα τα ιζήματα αφέθηκαν να διαλυθούν σε νερό, και από όσα εμφάνισαν πλαστικότητα παρασκευάστηκαν 4 δοκίμια. Το ένα δοκίμιο αφέθηκε άψητο, ενώ τα υπόλοιπα ψήθηκαν σε διαφορετικές θερμοκρασίες το κάθε ένα (700oC, 850oC, 1000oC) σε πλήρως οξειδωτικές συνθήκες σε εργαστηριακό κλίβανο Naberthem N5/C20. Η κάθε θερμοκρασία επιτεύχθηκε σταδιακά και έμεινε σταθερή για μία ώρα, ενώ μετά τα δοκίμια αφέθηκαν να κρυώσουν μέσα στον κλίβανο. Τα μη πλαστικά ιζήματα εμποτίστηκαν με ρητίνη, ώστε να παρασκευαστεί δείγμα προς μελέτη. Λεπτές τομές παρασκευάστηκαν από όλα τα ψημένα δοκίμια, τα εμποτισμένα δείγματα ιζημάτων και τα θραύσματα πετρωμάτων, και εξετάστηκαν σε πετρογραφικό μικροσκόπιο. Όλες οι μικροφωτογραφίες ελήφθησαν με πολωτή και αναλυτή σε διασταύρωση.

Δείγματα ιζημάτων με μέτρια έως πολύ καλή πλαστικότητα (22 δείγματα)

Δείγματα ιζημάτων με μέτρια έως πολύ καλή πλαστικότητα (22 δείγματα)

Κωδικός δείγματος: GS1

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από  πρανές χωματόδρομου που τέμνει το ρέμα Παλαίμνο

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 5YR 4/4 reddish brown (πριν το ψήσιμο), 2.5YR 6/8 light red και 5/8 red (700oC), 2.5YR 6/8 light red και 5/8 red (850oC), 2.5YR 5/6 και 4/6 red (1000oC).

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <7.35mm και μέσο μέγεθος 0.8-1mm, ορυκτά <0.8mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.2mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (μοσχοβίτης, ενίοτε και βιοτίτης), χαλαζίτη, φυλλίτη (κύριο συστατικό βιοτίτης) και ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός χαλαζίας, μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης) και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS2

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από το πρανές χωματόδρομου που τέμνει το ρέμα Καλά

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: καλή πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκε εκτεταμμένος θρυμματισμός λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικών εγκλεισμάτων σε όλα τα ψημένα δοκίμια

Χρώμα: 10YR 5/3 brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow (700°C), 2.5YR 6/8 light red και 5/8 red (850°C), 2.5YR 6/6 light red και 5/6 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <7mm και μέσο μέγεθος 1-3mm, ορυκτά <1mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (μοσχοβίτης, ενίοτε και βιοτίτης), χαλαζίτη, ανθρακικών πετρωμάτων και φυλλίτη (κύριο συστατικό βιοτίτης), καθώς και πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός χαλαζίας, μαρμαρυγίες (κυρίως μοσχοβίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS3

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από το πρανές δρόμου της Παλιάς Βρύσης

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 10YR 6/4 light yellowish brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow και 5/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 6/8 light red και 5/8 red (850°C), 2.5YR 5/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <4mm και μέσο μέγεθος 0.6-1.2mm, ορυκτά <0.5mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.35mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (μοσχοβίτης, ενίοτε και βιοτίτης), χαλαζίτη και φυλλίτη (κύριο συστατικό βιοτίτης), καθώς και χαλαζίας (κυρίως μονοκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS5

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από το πρανές δρόμου που τέμνει το ρέμα Κάτσικας, ίδιο σημείο με GS4

Είδος δείγματος: πλαστικό ίζημα

Πλαστικότητα: εξαιρετικά αμμώδες, διαχωρίστηκε μικρή ποσότητα πλαστικού κλάσματος

Χρώμα: 2.5Y 5/2 grayish brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 5/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 5/6 και 5/8 red (850°C), 2.5YR 5/8 και 4/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <1.2mm και μέσο μέγεθος 0.4-0.8mm, ορυκτά <0.3mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.2mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (βιοτίτης, ενίοτε και μοσχοβίτης), ανθρακικών πετρωμάτων και φυλλίτη (κύριο συστατικό βιοτίτης), καθώς και πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός χαλαζίας, μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), πλαγιόκλαστα (αλλοιωμένα) και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS8

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της κοίτης του ρέματος της Ληθυρής στο Ν άκρο της παραλίας Νικήτης

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 2.5Y 6/2 light brownish gray (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow και 7.5YR 6/6 reddish yellow (700°C), 5YR 7/8 και 6/8 reddish yellow (850°C), 5YR 6/8 reddish yellow και 2.5YR 6/8 light red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υπογωνιώδη-υποστρογγυλεμένα, θραύσματα πετρωμάτων <3mm και μέσο μέγεθος 0.8-1.2mm, ορυκτά <0.7mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (κυρίως λεπτό- έως μεσόκοκκος γρανίτης, με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους και ζωνώδη πλαγιόκλαστα. Οι άστριοι είναι καολινιωμένο και παρατηρείται γραφική σύμφυση μεταξύ χαλαζία και καλιούχων αστρίων), και φυλλίτη/σχιστοπηλού, καθώς και χαλαζίας (κυρίως μονοκρυσταλλικός), πλαγιόκλαστα (συχνά καολινιωμένα), καλιούχοι άστριοι (καολινίωση και σερικιτίωση, συχνά με γραφική σύμφυση), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης ), και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS9

Περιοχή δειγματοληψίας: από κόψιμο πρανούς στην παραλία Καστρί

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 10YR 6/3 pale brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow και 5/6 yellowish red (700°C), 5YR 6/6 reddish yellow και 2.5YR 6/6 light red (850°C), 2.5YR 4/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υπογωνιώδη-υποστρογγυλεμένα, θραύσματα πετρωμάτων <5mm και μέσο μέγεθος 0.5-1mm, ορυκτά <0.5mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.2mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (κυρίως αδρόκοκκος γρανοδιορίτης με ίχνη παραμόρφωσης, με συστατικά χαλαζία με κυματοειδή κατάσβεση, πλαγιόκλαστα με ζώνωση και μυρμηκιτικές συμφύσεις, και καλιούχους αστρίους. Οι άστριοι είναι συχνά καολινιωμένοι ή/και σερικιτιωμένοι, ενίοτε παρατηρείται και εξαιρετικά εκτεταμένη σωσσυριτίωση), καθώς και πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός χαλαζίας, πλαγιόκλαστα (συχνά καολινιωμένα ή/και σερικιτιωμένα), καλιούχοι άστριοι (συχνά καολινιωμένοι ή/και σερικιτιωμένοι), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης ), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου έως σκούρου ερυθρού χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS12

Περιοχή δειγματοληψίας: από πρανές της ακτής Ελιάς, στην πλαζ του Hotel Athina

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκε μικρής κλίμακας θρυμματισμός λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικών εγκλεισμάτων σε όλα τα ψημένα δοκίμια

Χρώμα: 2.5Y 6/3 light yellowish brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 5/4 reddish brown (700°C), 5YR 5/6 yellowish red (850°C), 2.5YR 5/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υπογωνιώδη-υποστρογγυλεμένα, θραύσματα πετρωμάτων <5.6mm και μέσο μέγεθος 1-1.5mm, ορυκτά <1.2mm και μέσο μέγεθος 0.2-0.5mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (κυρίως γρανίτης, με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους, και πλαγιόκλαστα. Η συμμετοχή μικροκλινή είναι μεγάλη, και παρατηρούνται και γραφικές συμφύσεις) και ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και χαλαζίας (κυρίως μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι (και μικροκλινής, συχνά παρατηρούνται γραφικές συμφύσεις), πλαγιόκλαστα, μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS15

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της κοίτης του ρέματος Τριπόταμος

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 10YR 6/2 light brownish gray (πριν το ψήσιμο), 5YR 7/6 reddish yellow (700°C), 5YR 7/8 reddish yellow (850°C), 2.5YR 6/6 και 6/8 light red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <1.3mm και μέσο μέγεθος 0.5mm, ορυκτά <0.6mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.2mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτης έως γρανοδιορίτης με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους με γραφικές συμφύσεις, και πλαγιόκλαστα), καθώς και χαλαζίας (κυρίως μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι (και μικροκλινής, συχνά παρατηρούνται γραφικές συμφύσεις), μαρμαρυγίες (βιοτίτης και μοσχοβίτης), πλαγιόκλαστα, αμφίβολος (πράσινος έως καστανός πλεοχρωισμός), τιτανίτης, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS16

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της κοίτης του ρέματος/ποταμού στην Αγία Βαρβάρα

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκε εκτεταμμένη ρηγμάτωση (χωρίς θρυμματισμό) λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικού εγκλείσματος (δοκίμια ψημένα στους 700°C και 850°C)

Χρώμα: 5YR 5/6 yellowish red (πριν το ψήσιμο), 2.5YR 5/6 red (700°C), 2.5YR 5/8 red (850°C), 2.5YR 5/6 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <3.75mm και μέσο μέγεθος 1-2mm, ορυκτά <0.6mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μεταμορφωμένων (κυρίως χαλαζίτης, και με μικρότερη συχνότητα βιοτιτικός σχιστόλιθος με οφθαλμούς χαλαζία) και ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και χαλαζίας (πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι, μαρμαρυγίες (βιοτίτης και μοσχοβίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS17

Περιοχή δειγματοληψίας: Ιερισσός, πίσω από το Athos Resort

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκε μικρής κλίμακας θρυμματισμός λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικών εγκλεισμάτων σε όλα τα ψημένα δοκίμια

Χρώμα: 10YR 6/3 pale brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/4 light reddish brown και 6/6 reddish yellow (700°C), 2.5YR 6/6 light red (850°C), 2.5YR 6/6 light red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα στρογγυλεμένα έως υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <3.7mm και μέσο μέγεθος 0.8-1.5mm, ορυκτά <0.6mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.35mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, και με πολύ μικρότερη συχνότητα θραύσματα χαλαζίτη , μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου, και όξινων πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτης με συστατικά χαλαζία και αστρίους, συχνά καολινιωμένους ή/και σερικιτιωμένους), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), θραύσματα κελυφών μικροαπολιθωμάτων, μαρμαρυγίες (βιοτίτης και μοσχοβίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS18

Περιοχή δειγματοληψίας: κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ακάνθου, από το πρανές λόφου πίσω από το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: μέτρια προς καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 7.5YR 6/6 reddish yellow (πριν το ψήσιμο), 2.5YR 5/6 red και 5YR 4/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 5/8 και 4/8 red (850°C), 2.5YR 4/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <4.5mm και μέσο μέγεθος 0.8-1.5mm, ορυκτά <0.7mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτης με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους, και πλαγιόκλαστα - παρατηρείται εκτεταμένη αλλοίωση των αστρίων που περιλαμβάνει καολινίωση, σερικιτίωση, και, στα πλαγιόκλαστα, σωσσυριτίωση), και θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (σύστασης χαλαζία, χλωρίτη, βιοτίτη, μοσχοβίτη, αλβίτη, ενίοτε και ορυκτά ομάδας επιδότου), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (εκτεταμμένη αλλοίωση), αμφίβολος (άχρωμη έως πράσινο-καστανό πλεοχρωισμό, υψηλά χρώματα πόλωσης), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS19

Περιοχή δειγματοληψίας: μέσα στην πόλη της Ιερισσού, δίπλα σε οικοδομή υπό ανέγερση

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκαν εκτεταμμένες ρηγματώσεις (χωρίς σημαντικό θρυμματισμό) λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικών εγκλεισμάτων σε όλα τα ψημένα δοκίμια

Χρώμα: 10YR 5/4 yellowish brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 4/4 reddish brown και 4/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 5/6 και 5/8 red (850°C), 10R 4/6 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <3.8mm και μέσο μέγεθος 0.8-2mm, ορυκτά <1mm και μέσο μέγεθος 0.25-0.5mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα μοσχοβιτικού χλωριτικού σχιστόλιθου, επιδοτίτη, και θραλυσματα ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και χαλαζίας (πολυκρυσταλλικός και μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (εκτεταμμένη αλλοίωση, μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS20

Περιοχή δειγματοληψίας: Α της Ιερισσού, από το πρανές δρόμου στο διάσελο πάνω από την ακτή Δεβελίκια

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 7.5YR 6/6 reddish yellow (πριν το ψήσιμο), 5YR 5/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 5/8 red (850°C), 2.5YR 4/6 και 4/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <4mm και μέσο μέγεθος 1.5-2.5mm, ορυκτά <1.2mm και μέσο μέγεθος 0.25-0.5mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (α. γρανίτης με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους σύστασης μικροκλινή, βιοτίτη, και πλαγιόκλαστα - παρατηρείται αλλοίωση των αστρίων που περιλαμβάνει καολινίωση, σερικιτίωση, και, στα πλαγιόκλαστα, σωσσυριτίωση ενίοτε εκτεταμένη, και β. πηγματίτης με την άνω σύσταση χωρίς βιοτίτη, όπου παρατηρείται αποσφήνωση διδυμιών στους αστρίους λόγω παραμόρφωσης), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι (μικροκλινής) και πλαγιόκλαστα (και οι δύο υύποι αστρίων με αλλοίωση), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, τιτανίτης, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS21

Περιοχή δειγματοληψίας: από πρανές δρόμου σε περιοχή ρέματος νοτίως του οικισμού της Φούρκας

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: εξαιρετική πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρηγματώσεις χωρίς θρυμματισμό λόγω διόγκωσης ασβεστολιθικού εγκλείσματος (δοκίμιο ψημένο στους 850°C)

Χρώμα: 5Y 8/1 white (πριν το ψήσιμο), 7.5YR 6/4 light brown (700°C), 10YR 7/4 very pale brown (850°C), 7.5YR 7/6 reddish yellow και 10YR 7/4 very pale brown (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <2.6mm και μέσο μέγεθος 0.4-0.7mm, ορυκτά <0.7mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, μαρμαρυγιακού σχιστολίθου (κυρίως με βιοτίτη ή/και χλωρίτη), φυλλίτη (με βιοτίτη/χλωρίτη), σερπεντινίτη, και σχιστοπηλού, καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (βιοτίτης και μοσχοβίτης), καλιούχοι άστριοι, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS22

Περιοχή δειγματοληψίας: Ποσείδι, από το πρανές δρόμου, ανατολικά του Ιερού του Ποσειδώνα και πάνω από περιοχή κατασκηνώσεων "Ο Καλός Ποιμήν"

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: εξαιρετική πλαστικότητα

Συμπεριφορά κατά την όπτηση: ένα μήνα μετά την όπτηση παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις και πολύ μικρής έκτασης θρυμματισμό λόγω διόγκωσης μη ορατών ασβεστολιθικών εγκλεισμάτων σε όλα τα δοκίμια

Χρώμα: 2.5Y 6/3 light yellowish brown (πριν το ψήσιμο), 7.5YR 6/4 light brown και 5YR 6/4 light reddish yellow (700°C), 5YR 6/6 reddish yellow (850°C), 5YR 6/6 reddish yellow (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <4mm και μέσο μέγεθος 1-2mm, ορυκτά <1.5mm και μέσο μέγεθος 0.25-0.5mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, θραύσματα μεταμορφωμένων πετρωμάτων (σύστασης χαλαζία, ασβεστίτη, βιοτίτη, ενίοτε και μοσχοβίτη), σερπεντινίτη, και ψαμμίτη/μεταψαμμίτη, καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), πλαγιόκλαστα (αλλοιωμένα), καλιούχοι άστριοι, ορυκτά ομάδας επιδότου (μάλλον προϊόντα αλλοίωσης), αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου), αμφίβολος (άχρωμη έως με ανοιχτό καστανό πλεοχρωισμό και υψηλά χρώματα πόλωσης), και θραύσματα κελυφών μικροαπολιθωμάτων.

Κωδικός δείγματος: GS23

Περιοχή δειγματοληψίας: από τομή σε λόφο επί του κεντρικού δρόμου, περίπου στη μέση της απόστασης Μένδη-Μόλες Καλύβες

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: καλή έως πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 2.5Y 6/3 light yellowish brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow και 5/6 yellowish red (700°C), 2.5YR 6/8 light red και 5YR 6/8 reddish yellow (850°C), 2.5YR 4/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υπογωνιώδη-υποστρογγυλεμένα, θραύσματα πετρωμάτων <1.2mm και μέσο μέγεθος 0.4-0.6mm, ορυκτά <1.4mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (πιθανόν γρανίτης με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους και πλαγιόκλαστα - παρατηρείται εκτεταμένη καολινίωση και σερικιτίωση των αστρίων), και θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (σύστασης χαλαζία, μοσχοβίτη, ενίοτε και βιοτίτη), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), πλαγιόκλαστα, ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου έως σκούρου ερυθρού χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS24

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές χωματόδρομου περίπου παράλληλου με την κοίτη ρέματος Καλούτσικου, μετά τις Μόλες Καλύβες

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 2.5Y 6/2 light brownish gray (πριν το ψήσιμο), 7.5YR 7/4 pink και 6/4 light brown (700°C), 5YR 6/6 reddish yellow (850°C), 5YR 6/4 light reddish brown και 6/6 reddish yellow (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <0.8mm και μέσο μέγεθος 1mm, ορυκτά <0.4mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.25mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, θραύσματα μεταμορφωμένων πετρωμάτων (σύστασης χαλαζία και κρυσταλλικού ασβεστίτη), και θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (πιθανόν γρανίτης με συστατικά χαλαζία και εξαιρετικά αλλοιωμένους αστρίους), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), πλαγιόκλαστα, καλιούχοι άστριοι, ορυκτά ομάδας επιδότου, αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου), και θραύσματα κελυφών μικροαπολιθωμάτων.

Κωδικός δείγματος: GS26

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές χωματόδρομου περίπου παράλληλου με την κοίτη ρέματος, πάνω από τις Μόλες Καλύβες, ίδιο σημείο με GS25

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: μέτρια πλαστικότητα

Χρώμα: 5Y 7/2 light gray (πριν το ψήσιμο), 5YR 7/4 pink και 6/4 light reddish brown (700°C), 5YR 6/8 reddish yellow και 5/8 yellowish red (850°C), 2.5YR 5/6 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <1.75mm και μέσο μέγεθος 0.6-0.8mm, ορυκτά <0.75mm και μέσο μέγεθος 0.15-0.3mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτης-γρανοδιορίτης με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους με καολινίωση και σερικιτίωση, και βιοτίτη, ενίοτε παρατηρούνται και πλαγιόκλαστα συχνά σωσσυριτιωμένα), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (συχνά με καολινίωση, σερικιτίωση, τα πλαγιόκλαστα κυρίως με σωσσυριτίωση), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS27

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές χωματόδρομου που διατρέχει τον λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Βίγλα και στη ρίζα του το Προάστειο Μένδης

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: μέτρια πλαστικότητα

Χρώμα: 2.5Y 8/2 pale brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 7/4 pink και 2.5YR 6/4 light reddish brown (700°C), 5YR 6/6 reddish yellow (850°C), 5YR 7/6 reddish yellow (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα στρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <1.3mm και μέσο μέγεθος 0.35-0.7mm, ορυκτά <0.43mm και μέσο μέγεθος 0.15mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός), μαρμαρυγίες (βιοτίτης σε συσσωματώματα και μοσχοβίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS28

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές χωματόδρομου που διατρέχει τον λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Βίγλα και στη ρίζα του το Προάστειο Μένδης, από την πίσω πλευρά του λόφου

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή-εξαιρετική πλαστικότητα

Χρώμα: 7.5YR 5/4 brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 5/6 yellowish red και 2.5YR 5/6 red (700°C), 2.5YR 5/8 red (850°C), 2.5YR 5/6 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <2.8mm και μέσο μέγεθος 08-1.2mm, ορυκτά <1.4mm και μέσο μέγεθος 0.2-0.4mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτης-γρανοδιορίτης με πορφυροειδή ιστό και μικροκοκκώδεις περιοχές λόγω παραμόρφωσης/συμπίεσης, με συστατικά χαλαζία, πλαγιόκλαστα έντονα σωσσυριτιωμένα, λιγότερους καλιούχους αστρίους καολινιωμένους και σερικιτιωμένους, βιοτίτη), και θραύσματα ανθρακικών πετρωμάτων, καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (με καολινίωση, σερικιτίωση, τα πλαγιόκλαστα κυρίως με σωσσυριτίωση), μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS30

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της ευρύτερης κοίτης ρέματος, πάνω από το κατάστημα Κριτσίνια Πάργας στην πεδιάδα της Συκιάς, ίδιο σημείο με GS31, GS32

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: πολύ καλή πλαστικότητα

Χρώμα: 10YR 6/3 pale brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow (700°C), 2.5YR 6/8 light red (850°C), 2.5YR 5/8 red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υπογωνιώδη-υποστρογγυλεμένα, θραύσματα πετρωμάτων <2.8mm και μέσο μέγεθος 08-1.2mm, ορυκτά <1.4mm και μέσο μέγεθος 0.2-0.4mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (βιοτιτικός γρανίτης-γρανοδιορίτης με μικροκοκκώδεις περιοχές λόγω παραμόρφωσης/συμπίεσης, με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους ελαφρώς καολινιωμένους και σερικιτιωμένους, συχνά με γραφική και μυρμηκιτική σύμφυση, πλαγιόκλαστα ελαφρώς καολινιωμένα και σερικιτιωμένα, βιοτίτη), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (ενίοτε ελαφρώς καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), μαρμαρυγίες (βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Κωδικός δείγματος: GS31

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της ευρύτερης κοίτης ρέματος, πάνω από το κατάστημα Κριτσίνια Πάργας στην πεδιάδα της Συκιάς, ίδιο σημείο με GS30, GS32

Είδος δείγματος: πηλώδες ίζημα

Πλαστικότητα: εξαιρετική πλαστικότητα

Χρώμα: 10YR 7/4 very pale brown (πριν το ψήσιμο), 5YR 6/6 reddish yellow (700°C), 5YR 7/6 και 6/6 reddish yellow (850°C), 2.5YR 6/8 light red (1000°C)

Πετρογραφική περιγραφή

Εγκλείσματα υποστρογγυλεμένα-υπογωνιώδη, θραύσματα πετρωμάτων <3mm και μέσο μέγεθος 08-1.6mm, ορυκτά <0.6mm και μέσο μέγεθος 0.1-0.25mm. Περιλαμβάνονται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (βιοτιτικός γρανίτης-γρανοδιορίτης με μικροκοκκώδεις περιοχές λόγω παραμόρφωσης/συμπίεσης, με συστατικά χαλαζία, καλιούχους αστρίους συχνά καολινιωμένους και σερικιτιωμένους, συχνά με γραφική και μυρμηκιτική σύμφυση, πλαγιόκλαστα συχνά καολινιωμένα και σερικιτιωμένα, βιοτίτη), καθώς και χαλαζίας (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), καλιούχοι άστριοι και πλαγιόκλαστα (συχνά καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), μαρμαρυγίες (βιοτίτης), ορυκτά ομάδας επιδότου, και αδιαφανή μαύρου χρώματος (πιθανόν οξείδια σιδήρου).

Δείγματα μη συνεκτικών ιζημάτων (4 δείγματα)

Δείγματα μη συνεκτικών ιζημάτων (4 δείγματα)

Κωδικός δείγματος: GS29

Περιοχή δειγματοληψίας: πριν την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, από το πρανές της κοίτης ρέματος προς την εκβολή του στην πεδιάδα της Συκιάς

Είδος δείγματος: μη συνεκτικό ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, θραύσματα πετρωμάτων <2.4mm και μέσο μέγεθος 0.8-1.5mm, ορυκτά <2mm και μέσο μέγεθος 0.3-0.8mm. Παρατηρούνται θραύσματα κεροστιλβικού βιοτιτικού γρανίτη-γρανοδιορίτη (με συστατικά χαλαζία, πλαγιόκλαστα συχνά ζωνώδη, καλιούχους αστρίους συχνά με γραφική σύμφυση, οι άστριοι ενίοτε καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι, βιοτίτης και κεροστίλβη), και τεμάχη χαλαζία (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), πλαγιοκλάστων και καλιούχων αστρίων (ελαφρώς καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), μαρμαρυγιών (βιοτίτης), κεροστίλβης (πράσινος πλεοχρωισμός), ορυκτών ομάδας επιδότου, και τιτανίτη.

Κωδικός δείγματος: GS33

Περιοχή δειγματοληψίας: από νεροφαγιά σε ευρύτερη περιοχή ρέματος πάνω από το τυροκομείο Συκιάς Λειβαδιώτη

Είδος δείγματος: μη συνεκτικό ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, θραύσματα πετρωμάτων <4.5mm και μέσο μέγεθος 1.3-3mm, ορυκτά <2.25mm και μέσο μέγεθος 0.2-0.6mm. Παρατηρούνται θραύσματα κεροστιλβικού βιοτιτικού γρανοδιορίτη (με συστατικά χαλαζία, πλαγιόκλαστα συχνά ζωνώδη, καλιούχους αστρίους, οι άστριοι ενίοτε καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι, βιοτίτης, κεροστίλβη, τιτανίτης), και τεμάχη χαλαζία (μονοκρυσταλλικός), πλαγιοκλάστων (με ζώνωση) και καλιούχων αστρίων (ελαφρώς καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), μαρμαρυγιών (βιοτίτης), κεροστίλβης (πράσινος πλεοχρωισμός), ορυκτών ομάδας επιδότου, και τιτανίτη.

Κωδικός δείγματος: GS34

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές δρόμου νοτίως της Συκιάς, στο ύψος του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα

Είδος δείγματος: μη συνεκτικό ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, θραύσματα πετρωμάτων <8.9mm και μέσο μέγεθος 3-4mm, ορυκτά <2.3mm και μέσο μέγεθος 0.25-0.7mm. Παρατηρούνται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (α. κεροστιλβικός βιοτιτικός γρανοδιορίτης με συστατικά χαλαζία, πλαγιόκλαστα συχνά ζωνώδη, καλιούχους αστρίους, οι άστριοι ενίοτε καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι, βιοτίτης, κεροστίλβη, τιτανίτης, β. μικρογρανίτης με σύσταση χαλαζία, καλιούχων αστρίων και πλαγιοκλάστων, με συχνές μυρμηκιτικές και γραφικές συμφύσεις), και θραύσματα αμφιβολιτικού σχιστολίθου (με λεπιδοβλαστικό ιστό και κύριο συστατικό πράσινη κεροστίλβη), και τεμάχη χαλαζία (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), πλαγιοκλάστων (με ζώνωση) και καλιούχων αστρίων (συχνά καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), κεροστίλβης (πράσινος πλεοχρωισμός), μαρμαρυγιών (βιοτίτης), τιτανίτη, και ορυκτών ομάδας επιδότου.

Κωδικός δείγματος: GS35

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της ευρύτερης περιοχής της κοίτης ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS36-GS40

Είδος δείγματος: μη συνεκτικό ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, θραύσματα πετρωμάτων <7mm και μέσο μέγεθος 1.5-3.5mm, ορυκτά <2.5mm και μέσο μέγεθος 0.2-0.5mm. Παρατηρούνται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων (α. βιοτιτικός γρανοδιορίτης με πορφυροειδή ιστό και συστατικά χαλαζία, πλαγιόκλαστα συχνά ζωνώδη, καλιούχους αστρίους - οι άστριοι (ιδίως οι καλιούχοι άστριοι) με εκτεταμένη καολινίωση και σερικιτίωση, και στα πλαγιόκλαστα και σωσσυριτίωση - βιοτίτης, πράσινη κεροστίλβη, τιτανίτης, μαγνητίτης, β. θραύσματα με σύσταση χαλαζία και καλιούχων αστρίων, οι οποίοι περιλαμβάνουν και μικροκλινή, με εκτεταμένη καολινίωση και σερικιτίωση), και θραύσματα πρασινοσχιστόλιθου (με γρανολεπιδοβλαστικό ιστό και κύρια συστατικά βελονοειδή ακτινόλιθο, χλωρίτη, αλβίτη, χαλζία, βιοτίτη, μαγνητίτη), και τεμάχη χαλαζία (μονοκρυσταλλικός και πολυκρυσταλλικός), πλαγιοκλάστων (με ζώνωση) και καλιούχων αστρίων (συχνά καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι), αμφιβόλου (πράσινος πλεοχρωισμός), μαρμαρυγιών (βιοτίτης), τιτανίτη, ορυκτών ομάδας επιδότου, και μαγνητίτης.

Δείγματα αμμωδών ιζημάτων (4 δείγματα)

Δείγματα αμμωδών ιζημάτων (4 δείγματα)

Κωδικός δείγματος: GS10

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της κοίτης του ρέματος Καλογριάς

Είδος δείγματος: αμμώδες ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, <2mm και μέσο μέγεθος 0.25-5mm. Κυριαρχούν τα θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων, κυρίως διμαρμαρυγιακού γρανίτη (παρατηρούνται μυρμηκιτικές και γραφικές συμφύσεις μεταξύ χαλαζία και αστρίων), καθώς και χαλαζίας, καλιούχοι άστροι (συμμετέχει και μικροκλινής), πλαγιόκλαστα και μαρμαρυγίες (μοσχοβίτης και βιοτίτης).

Κωδικός δείγματος: GS13

Περιοχή δειγματοληψίας: παραλία Λαγόμανδρας, μπροστά από το ξενοδοχείο

Είδος δείγματος: αμμώδες ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι, <2.8mm και μέσο μέγεθος 1-2mm. Παρατηρούνται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων, κυρίως γρανίτη (με πορφυροειδή ιστό και περθιτικούς καλιούχους αστρίους/μικροκλινή και χαλαζία, ενώ παρατηρούνται γραφικές και μυρμηκιτικές συμφύσεις μεταξύ χαλαζία και αστρίων), καθώς και θραύσματα χαλαζίτη.

Κωδικός δείγματος: GS25

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές χωματόδρομου περίπου παράλληλου με την κοίτη ρέματος, πάνω από τις Μόλες Καλύβες, ίδιο σημείο με GS26

Είδος δείγματος: αμμώδες ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, <4.2mm και μέσο μέγεθος 0.5-1mm. Παρατηρούνται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων, κυρίως γρανίτη (με πορφυροειδή ιστό, με συστατικά χαλαζία, περθιτικούς καλιούχους αστρίους συχνά καολινιωμένους και σερικιτιωμένους, πλαγιόκλαστα συχνά έντονα σωσσυριτιωμένα, και ελάχιστο βιοτίτη), λίγα θραύσματα χλωριτικού σχιστολίθου, και τεμάχη μαρμαρυγιών (βιοτίτης και μοσχοβίτης).

Κωδικός δείγματος: GS36

Περιοχή δειγματοληψίας: από την κοίτη του ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS35, GS37-GS40

Είδος δείγματος: αμμώδες ίζημα

Πετρογραφική περιγραφή

Κλαστικό ίζημα, κόκκοι υποστρογγυλεμένοι-υπογωνιώδεις, θραύσματα πετρωμάτων <5.5mm και μέσο μέγεθος 2-4mm, ορυκτά <1mm και μέσο μέγεθος 0.5-1mm. Παρατηρούνται θραύσματα όξινων πυριγενών πετρωμάτων, κυρίως βιοτιτικού και διμαρμαρυγιακού γρανοδιορίτη (με πορφυροειδή ιστό και συστατικά πλαγιόκλαστα, περθιτικούς καλιούχους αστρίους, χαλαζία, βιοτίτη, ενίοτε και μοσχοβίτη - τα πλαγιόκλαστα, συχνά με ζώνωση, εμφανίζουν παραμόρφωση με αποσφηνωμένες διδυμίες και σωσσυριτίωση, οι καλιούχοι άστριοι είναι καολινιωμένοι, ο βιοτίτης αλλοιώνεται προς χλωρίτη, ενώ παρατηρούνται μικροκοκκώδεις περιοχές ανακρυσταλλωμένου χαλαζία), καθώς και θραύσματα μαρμαρυγιακού σχιστόλιθου (βιοτίτης, ενίοτε και μοσχοβίτης), και τεμάχη χαλαζία (μονοκρυσταλλικός), πλαγιοκλάστων (με ζώνωση) και καλιούχων αστρίων (όλοι οι άστριοι αλλοιωμένοι), και μαρμαρυγιών (βιοτίτης).

Δείγματα πετρωμάτων (10 δείγματα)

Δείγματα πετρωμάτων (10 δείγματα)

Κωδικός δείγματος: GS4

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από το πρανές δρόμου που τέμνει το ρέμα Κάτσικας.

Είδος δείγματος: μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος

Πετρογραφική περιγραφή

Μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος, μικροκοκκώδης και φαινομενικά ισότροπος, με κύρια συστατικά χαλαζία, μοσχοβίτη, κατά σημεία και βιοτίτη πιθανόν χλωριτιωμένο ή/και χλωρίτη.

Κωδικός δείγματος: GS6

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από διαβρωμένο σχηματισμό, ίδιο σημείο με GS7

Είδος δείγματος: μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος

Πετρογραφική περιγραφή

Μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος, με ανισότροπη υφή και λεπιδοβλαστικό ιστό με οφθαλμούς χαλαζία, και κύρια συστατικά χαλαζία, μοσχοβίτη, κατά σημεία και χλωρίτη, αλβίτη, και αργιλικά ορυκτά.

Κωδικός δείγματος: GS7

Περιοχή δειγματοληψίας: Β-ΒΑ από τον οικισμό της Νικήτης, από διαβρωμένο σχηματισμό, ίδιο σημείο με GS6

Είδος δείγματος: πηγματίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Πηγματίτης, αδρο- έως γιγαντοκοκκώδης, με κύρια συστατικά χαλαζία και καλιούχους αστρίους, περικλείονται και μικροκοκώδεις περιοχές ίδιας σύστασης.

Κωδικός δείγματος: GS11

Περιοχή δειγματοληψίας: λίγο πιο πάνω στο δρόμο του ρέματος Καλογριάς, κοντά στο GS10

Είδος δείγματος: γρανίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Γρανίτης με πορφυροειδή ιστό, με κύρια συστατικά χαλαζία και μικροκλινή (συχνά περθιτικό και σε μεγακρυστάλλους), καθώς και πλαγιόκλαστα (συχνά με μυρμηκιτική σύμφυση), μοσχοβίτη και βιοτίτη. Οι άστριοι είναι καολινιωμένοι.

Κωδικός δείγματος: GS14

Περιοχή δειγματοληψίας: από πρανές της ακτής, κάτω από τον δρόμο μεταξύ παραλίας Λαγόμανδρας και Τριποτάμου

Είδος δείγματος: μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος

Πετρογραφική περιγραφή

Μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος με ιστό κατά θέσεις ινοβλαστικό και αλλού πορφυροβλαστικό, με κύρια συστατικά χαλαζία, μοσχοβίτη, κατά σημεία και χλωρίτη, αλλοτριόμορφο ασβεστίτη, αλβίτη και αργιλικά ορυκτά.

Κωδικός δείγματος: GS32

Περιοχή δειγματοληψίας: από το πρανές της ευρύτερης κοίτης ρέματος, πάνω από το κατάστημα Κριτσίνια Πάργας στην πεδιάδα της Συκιάς, ίδιο σημείο με GS30, GS31

Είδος δείγματος: πηγματίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Πηγματίτης γρανιτικής σύστασης που έχει υποστεί τεκτονική καταπόνηση, παραμόρφωση, και ανακρυστάλλωση κυρίως του χαλαζία, με κύρια συστατικά χαλαζία, μικροκλινή (συχνά με γραφική σύμφυση), και πλαγιόκλαστα (συχνά με μυρμηκιτική σύμφυση). Οι άστριοι είναι καολινιωμένοι και σερικιτιωμένοι.

Κωδικός δείγματος: GS37

Περιοχή δειγματοληψίας: από την κοίτη του ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS35-GS36, GS38-GS40

Είδος δείγματος: γρανοδιορίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Διμαρμαρυγιακός γρανοδιορίτης, με κύρια συστατικά ζωνώδη πλαγιόκλαστα, χαλαζία, καλιούχους αστρίους (συχνά περθιτικούς), βιοτίτη ή/και μοσχοβίτη. Το πε΄τρωμα έχει υποστεί ισχυρή παραμόρφωση, καθώς παρατηρούνται αποσφηνώσεις διδυμιών στα πλαγιόκλαστα, ενώ διαπιστώνεται εκτεταμένη αλλοίωση στους αστρίους (σερικιτίωση, καολινίωση, και λιγότερο συχνά σωσσυριτίωση).

Κωδικός δείγματος: GS38

Περιοχή δειγματοληψίας: από την κοίτη του ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS35-GS37, GS39-GS40

Είδος δείγματος: αμφιβολίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Αμφιβολίτης με λεπιδο- έως ινοβλαστικό ιστό, και κύρια συστατικά πράσινη εμφίβολο (πιθανότατα κεροστίλβη), επίδοτο, χλωρίτη, αλβίτη, χαλαζία.

Κωδικός δείγματος: GS39

Περιοχή δειγματοληψίας: από την κοίτη του ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS35-GS38, GS40

Είδος δείγματος: επιδοσίτης

Πετρογραφική περιγραφή

Επιδοσίτης έως επιδοτιτικός σχιστόλιθος με ισότροπη δομή, κοκκώδης έως μικροκοκκώδης, και σύσταση επιδότου (κρύσταλλοι ανεδρικοί έως υπιδιόμορφοι) και χαλαζία.

Κωδικός δείγματος: GS40

Περιοχή δειγματοληψίας: από την κοίτη του ρέματος πάνω από την Τορώνη, ίδια περιοχή με GS35-GS39, GS40

Είδος δείγματος: αμφιβολιτικός σχιστόλιθος

Πετρογραφική περιγραφή

Αμφιβολιτικός σχιστόλιθος με ινοβλαστικό ιστό και κύρια συστατικά ακτινόλιθο (ινώδεις έως στηλοειδείς κρύσταλλοι), χαλαζία, αλβίτη, χλωρίτη, και σιδηροτιτανιούχα οξείδια (κυριαρχεί ο μαγνητίτης).

η υπηρεσία
  • en