- ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
- ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ
- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Οι μαθητές ανακαλύπτουν και χαρτογραφούν
«Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και χαρτογραφούν τον τόπο τους και το περιβάλλον μέσα από τη διερεύνηση πηγών». 2017
Σκοπός του διεπιστημονικού εκπαιδευτικού προγράμματος υπήρξε η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, μέσα από την ανεύρεση και συστηματική διερεύνηση ιστορικών πηγών αλλά και της χαρτογράφησης με τη χρήση έρευνας πεδίου και Διαδικτυακών χαρτών από τους μαθητές και μαθήτριες.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες, αρχικά εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης του ΑΠΘ, αφού επιμορφώθηκαν από τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγίου Όρους και τον κ. Λαμπρινό, Καθηγητή της Παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ, σε θέματα εύρεσης διαφορετικών ειδών ιστορικών πηγών, εύρεση γεωγραφικών συντεταγμένων με τη χρήση εργαλείων (GPS), χρήση online διαδικτυακών χαρτών (ArcGis,http://www.arcgis.com/features/index.html ), συνεργάστηκαν με τους μαθητές των συμμετεχόντων Δημοτικών σχολείων. Σκοπός της συνεργασίας ήταν να βρουν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου όπου ζουν, να τα εντοπίσουν και να «ανεβάσουν» διαδικτυακά τις συντεταγμένες αυτών στο χάρτη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες που προήλθαν από τη διερεύνηση πηγών. Αποτέλεσμα της δράσης υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός πολιτιστικών διαδραστικών χαρτών με ποικίλες πληροφορίες, εύχρηστοι και διασκεδαστικοί για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση στις 7 Ιουνίου 2017 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό, όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από τους μαθητές. Επίσης, εκδόθηκε συλλογικός τόμος με όλες τις δραστηριότητες των σχολικών μονάδων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα (ISBN 978-618-83718-0-4).
Υπεύθυνοι σχεδιασμού και οργάνωσης:
Δρ. Α. Πολυζούδη, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγίου Όρους
Δρ. Απόστολος Παρασκευάς, εκπαιδευτικός-Σχολικός Σύμβουλος 3η ΠΕ Χαλκιδικής
Δρ. Νίκος Λαμπρινός, καθηγητής, Παιδαγωγική Σχολή-Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ
Συνεργασίες:
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας Χαλκιδικής