- ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
- ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ
- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εργαστήριο συντήρησης ανασκαφικών ευρημάτων (κεραμικά, μετάλλινα, γυάλινα, οστέινα κτλ.)
Το Εργαστήριο συντήρησης ανασκαφικών ευρημάτων ασχολείται με ένα πολύ ευρύ πεδίο συντήρησης και αποκατάστασης αρχαίων αντικειμένων από διάφορα υλικά κατασκευής (πηλός, μέταλλο, γυαλί, οστό κτλ.) που προέρχονται κυρίως από ανασκαφική έρευνα.
Εξοπλισμένοι με άρτια τεχνικά και υλικά μέσα οι συντηρητές του Εργαστηρίου αναλαμβάνουν δράση σωστικά, σε περιπτώσεις αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όταν αποκαλύπτονται από το χώμα, ή συστηματικά, και ανάλογα με τον προγραμματισμό εργασιών, σε περιπτώσεις αρχαιοτήτων που προβλέπεται να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, στο Μουσείο Βυζαντινής Χαλκιδικής ή πρόκειται να αποσταλούν σε περιοδικές εκθέσεις εκτός Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά αντικείμενα που συντήρησε και αποκατέστησε το Εργαστήριο συντήρησης ανασκαφικών ευρημάτων είναι τα δύο χάλκινα αρχαϊκά κράνη που παραδόθηκαν από αλιείς από τα ανοιχτά του Αγίου Όρους και το σιδερένιο υστεροβυζαντινό ξίφος από τα ερείπια της μονής Χρυσοκάμαρου στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας. Σημαντικά είναι τα κεραμικά και γυάλινα αγγεία των σωστικών ανασκαφών από το αρχαϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε στην ακτή του Αγίου Ιωάννη στη Νικήτη, από την αρχαία Ακάνθο και τη βυζαντινή Ιερισσό, τη βυζαντινή Βρύα (σήμ. Βεριά), την αρχαία Ποτίδαια, την Άφυτη κ.ά. και τέλος τα εκατοντάδες μεμονωμένα ανασκαφικά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα από όλη τη Χαλκιδική.
Στο Άγιον Όρος η δράση του εργαστηρίου επικεντρώθηκε στη συντήρηση έργων με αφορμή μεγάλες εκθέσεις, όπως οι «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997, ή η έκθεση “Le Mont Athos et l’Empire byzantin. Trésors de la Sainte Montagne”, το 2009 στο Παρίσι, που φιλοξενήθηκε στο Petit Palais. Γενικότερα, σημασία δόθηκε σε έργα μικροτεχνίας (σταυρούς, λειψανοθήκες, επενδύσεις εικόνων και σταχώσεις βιβλίων, κανδήλες κ.ά. από τις μονές Ιβήρων, Ξηροποτάμου, Μεγίστης Λαύρας) και σε κεραμικά αγγεία (αγιοπότηρα μονής Βατοπεδίου).